Influence of nutritional education on fruit and vegetable consumption of students from sertão of Pernambuco

Authors

  • Kelly Rayanne Gondim Silva IFSertãoPE
  • Maria Izabela Ribeiro da Silva IFSertãoPE
  • Thiciano Leão Miranda IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v6i3.111

Keywords:

adolescence, education, fruits, vegetables

Abstract

Food and nutritional education actions should be encouraged in adolescence to create healthy eating habits that persist in adult life. The objective of this study was to verify the factors associated with the consumption of fruits, vegetables and vegetables (FVL) of students and the influence of nutritional education activities in this process. A simple random sample (n1 = 71) was performed and two questionnaires (pre and post intervention) were applied with questions about socioeconomic conditions and the use of FVL by adolescents. Nutritional education activities
(lectures, video presentations and folders) were carried out in the period between the applications of the questionnaires. The FVL consumption of most adolescents (50.7%) was weekly, <3 servings / day. Low FVL intake was associated in both sexes, fruit / vegetable consumption (male r = 0.81 and female r = 0.58). After intervention, there was an increase in FVL consumption in 64.3% (n2 = 56) of
the students. Therefore, adolescent nutrition education activities are necessary to promote healthy eating habits and lifestyle changes. Inclusion in the school curriculum with different actions and contextualizations can produce better results.

Author Biographies

Kelly Rayanne Gondim Silva , IFSertãoPE

Setor de Saúde/Nutrição

Thiciano Leão Miranda , IFSertãoPE

Coordenação do Curso de Agropecuária

References

ACCIOLY, E. A escola como promotora da alimentação saudável. Ciência em tela, 2(2):1-8, 2009.ALVAREZ,T.S.; ZANELLA,M.T. Impacto de dois programas de educação nutricional sobre o risco cardiovascular em pacientes hipertensos e com excesso de peso. Revista de Nutrição,22(1):71-79, 2009.

ARANEDA F, J.; RUIZ N., M.; VALLEJOS T,. V.; OLIVA M., P. Consumo de frutas y verduras por escolares adolescentes de la ciudad de Chillán. Chile. Revista chilena de nutrición, Santiago ,42(3): 248-253,sept.2015 . Disponível em: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182015000300004. Acesso em23 Jan 2019.

BRASIL, Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, MS/Secretaria de Atenção à Saúde, 2008.210p.Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2008.pdf. Acesso em 31 Ago 2016.

BRASIL, Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília, MDS; 2012.36p.

BRASIL. Ministério da Educação.ResoluçãoNº26 de 17 de junho de 2013.Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar PNAE. Disponível em:https://www.fnde.gov.br/acesso-a-informacao/institucional/legislacao/item/4620-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde-n%C2%BA-26,-de-17-de-junho-de-2013. Acesso em 24Ago 2016.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira.2.ed.Brasília, MS/Secretaria de Atenção à Saúde, 2014. 158p. Disponível em http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em 26 Ago 2016.

BUBOLZ, C. T. R.; ROMBALDI, A. J.; GONZALES, N. G.; AZEVEDO, M. R.; MADRUGA, S. W. Consumo alimentar conforme o tipo de alimentação consumida em escolas de zona rural no Sul do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva[online].v. 23, n. 8, 2018. [Acessado22 Janeiro 2019], pp. 2705-2712. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232018238.15902016>.

CARDOSO, S.; SANTOS, O.; NUNES, C.; LOUREIRO, I. Escolhas e hábitos alimentares em adolescentes: associação com padrões alimentares do agregado familiar. Revista Portuguesa de Saúde Pública, 33(2):128-136, 2015.

COUTINHO, N. M. P.;VALÕES,E.M.;LACERDA,N.C.; MENEZES,D.N. Avaliação nutricional e consumo de alimentos entre adolescentes de risco. Revista RENE,8(3):9-16, 2007.

CREMA, A. M.; BISPO, A.; ENOMOTO, C.; BRITO, S.; AMARO, S.; OLLER, T.;RODRIGUES, M. A. Educação nutricional e avaliação da aceitação de preparações culinárias contendo frutas e legumes por atletas adolescentes. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, 11(61): 24-31, 2017.

CRUZ, C.O.; SANTOS J.M.; CARDOZO, T.S.F. Aplicação do Programa de Educação Nutricional: Sexta é Dia de Fruta? É SIM SENHOR! Revista Rede de Cuidados em Saúde, 9(3):1-12, 2015.

CUNHA, D.B.; SOUZA, B.S.N.; PEREIRA, R.A.; SICHIERI, R. Effectiveness of a Randomized School-Based Intervention Involving Families and Teachers to Prevent Excessive Weight Gain among Adolescents in Brazil. Plos One, 8(2):1-8, 2013.

DEFANTE, L.R.; NASCIMENTO, L.D.O.; LIMA-FILHO, D.O. Comportamento de consumo de alimentos de famílias de baixa renda de pequenas cidades brasileiras: o caso de Mato Grosso do Sul. Interações(Campo Grande), 16(2):265-276, 2015.

FERREIRA A.; CHIARA V.L.; KUSCHNIR, M.C.C. Alimentação saudável na adolescência: consumo de frutas e hortaliças entre adolescentes brasileiros. Adolescência e Saúde, 4(2):48-52,2007.

FIGUEIRA, R.; Lopes; A. C. S.; Modena, C. M. Barreiras e fatores promotores do consumo de frutas e hortaliças entre usuários do Programa Academia da Saúde. Revista de Nutrição, 29(1):85-95. 2016.

FREITAS,C.G.;SANTOS,R.S.;CARREIRO,D.L.;COUTINHO,L.T.M.;MARTINS,A.M.E.B.L.; COUTINHO,W.L.M. Fatores associados à percepção de hábitos saudáveis entre adolescentes. Revista Adolescência e Saúde, 11(4):23-35, 2014.

FREITAS, M.C.S.; MINAYO, M.C.S.; FONTES, G.A.V. Sobre o campo da Alimentação e Nutrição na perspectiva das teorias compreensivas. Ciência & Saúde Coletiva, 16(1):31-38, 2011.

GIACOMIN, K.T.; ALMEIDA, M.E.F. Análise do consumo alimentar de adolescentes. Nutrição Brasil. p.280-289. 2009.

GUEDES D.P.; GRONDIN, L.M.V. Percepção de Hábitos Saudáveis por Adolescentes: Associação com indicadores alimentares, prática de atividade física e controle do peso corporal. Revista Brasileira de Ciências do Esporte, 2:23-45, 2002.

KIMURA, AYA H. Food education as food literacy: privatized and gendered food knowledge in contemporary Japan. Agriculture and Human Values, 28(4): 465-482, 2011.

KRAL, T.V.E. &RAUH, E.M. Eating behaviors of children in the context of their family environment. Physiology & behavior, 100(5):567-573, 2010.

LEVY, R.B.; CASTRO, I.R.R.D.; CARDOSO, L.D.O.; TAVARES, L.F.; SARDINHA, L.M.V.;GOMES,F.D.S.; COSTA, A.W.N.D. Consumo e comportamento alimentar entre adolescentes brasileiros: Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE).Ciência & Saúde Coletiva,15(2):3085-3097, 2010.

MARIZ,L.S.;VIEIRA,C.N.K.;MEDEIROS,C.C.M. &FRANÇA,I.S.X. Características sociais e nutricionais de crianças e adolescentes com excesso de peso: estudo de corte. Revista de enfermagem UFPE on line-ISSN: 1981-8963, 6(10):2342-2349, 2012.

MENDES, K.L.;CATÃO, L.P. Avaliação do consumo de frutas, legumes e verduras por adolescentes de Formiga–MG e sua relação com fatores socioeconômicos. Alimentos e Nutrição Araraquara, 21(2):291-296, 2010.

MUNIZ, L.C.;ZANINI, R.V.;SCHNEIDER, B.;TASSITANO, R.M.;FEITOSA, W.M.N. & GONZÁLEZ-CHICA, D. A. Prevalência e fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras entre adolescentes de escolas públicas de Caruaru, PE. Ciência & Saúde Coletiva, 18(2):393-404, 2013.

ORGANIZAÇÃO PAN-AMERICANA DA SAÚDE (OPAS).Doenças crônico degenerativas e obesidade: Estratégia mundial sobre alimentação saudável, atividade física e saúde. Brasília: OPAS; 2003.

PACHECO, S.S.M. O hábito alimentar enquanto um comportamento culturalmente produzido. In: FREITAS,M.C.S., FONTES,G.A.V.; OLIVEIRAN. Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura. Salvador: EDUFBA, 2008.p.217-238.

PEREIRA, T.S.; PEREIRA, R.C.; ANGELIS-PEREIRA, M.C. Influência de intervenções educativas no conhecimento sobre alimentação e nutrição de adolescentes de uma escola pública. Ciência & Saúde Coletiva, 22: 427-435, 2017.

PRADO, B.G.; FORTES, E.N.S.; LOPES, M.A.L.; GUIMARÃES, L.V. Ações de educação alimentar e nutricional para escolares: um relato de experiência. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, 11(2):369-382, 2016.

RONTO, R.; BALL, L.; PENDERGAST, D.; HARRIS, N. Adolescents' perspectives on food literacy and its impact on their dietary behaviours. Appetite, 107: 549-557, 2016.

ROTENBERG,S.; VARGAS,S. Práticas alimentares e o cuidado da saúde: da alimentação da criança à alimentação da família. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil,4(1):85-94, 2004.

ROTHES, I.A.; CUNHA, S. Dimensão simbólica e afetiva da alimentação. Escolha alimentar: uma experiência multidimensional. A redução das assimetrias sociais no acesso à alimentação e à saúde: Políticas e práticas, v. 418793: 42-50, 2016.

SANTANA,J.T.;FURTADO,M.B.; PINHO,L. Promoção do consumo de frutas e verduras em adolescentes: relato de experiência. Revista de enfermagem UFPE on line-ISSN: 1981-8963,8(1):213-219, 2014.

SANTOS, A.M.; ALVES, T.S. Revisão Sistemática sobre Educação Alimentar e Nutricional: Sujeitos, Saberes e Práticas em Diferentes Cenários. Revista Saúde. Com,11(4):425-442, 2015.

SANTOS, L.A.S. Educação alimentar e nutricional no contexto da promoção de práticas alimentares saudáveis. Revista de Nutrição,18(5):681-692, 2005.

SILVA, J.G.; TEIXEIRA, M.L.O.; FERREIRA, M.A. Alimentação na adolescência e as relações com a saúde do adolescente. Texto & Contexto Enfermagem, 23(4):1095-1103, 2014.

SILVA, D.A.S.; SANTOS SILVA, R.J. Associação entre prática de atividade física com consumo de frutas, verduras e legumes em adolescentes do Nordeste do Brasil. Revista Paulista de Pediatria, 33(2):167-173, 2015.

TORAL, N.;SLATER, B. Abordagem do modelo transteórico no comportamento alimentar. Ciência & Saúde Coletiva, 12(6):1641-1650, 2007.

VAZ, DIANA SOUZA SANTOS; BENNEMANN, ROSE MARI. Comportamento alimentar e hábito alimentar: uma revisão. Revista UNINGÁ Review, 20(1), 2018.

VEREECKEN, C., PEDERSEN, T. P., OJALA, K., KRØLNER, R., DZIELSKA, A., AHLUWALIA, N et al. Fruit and vegetable consumption trends among adolescents from 2002 to 2010 in 33 countries. The European Journal of Public Health, 25(2):16-19, 2015.Disponível em:https://doi.org/10.1093/eurpub/ckv012

VIEIRA, M.V.;DEL CIAMPO, I.R.L.;DEL CIAMPO, L.A. Food consumption among healthy and overweight adolescents. Revista brasileira de crescimento desenvolvimento humano, 24(2):157-162, 2014.

Published

2018-12-31

How to Cite

SILVA , K. R. G.; SILVA , M. I. R. da .; MIRANDA , T. L. . Influence of nutritional education on fruit and vegetable consumption of students from sertão of Pernambuco. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 6, n. 3, p. 183–194, 2018. DOI: 10.31416/rsdv.v6i3.111. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/111. Acesso em: 16 may. 2024.