Foam drying of goiaba pulp (Psidium guajava L.)

Authors

  • Maria do Carmo de Souza Cabral Filha Universidade Federal de Campina Grande
  • Morgana Fabíola Cunha Silva Canuto Universidade Federal de Campina Grande
  • José Hugo Simplicio de Sousa Universidade Federal de Campina Grande
  • Débora Rafaelly Soares Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Fabiana Pimentel Macêdo Farias Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.678

Keywords:

Dehydration, Conservation, Drying curves, Ascorbic aci, Postharve

Abstract

Guava (Psidium guajava L.) is renowned for its sweet and juicy flesh, and is also an excellent source of vitamin C. With its rapid post-harvest ripening, there is a challenge in consuming the fruit fresh. This ripening process can be further accentuated by inadequate handling practices, such as transportation and storage. One alternative for preserving guava fruit with quality is the foam layer drying method. The aim of this study was to analyze the drying process of guava pulp by analyzing the drying kinetic curves. It also used experimental design to investigate the effects of input variables, such as drying temperature and foam layer thickness, on response variables, including ascorbic acid content and total acidity. The operation was conducted successfully, especially in Trial 1, where a temperature of 70°C and 15 minutes of beating were applied, resulting in the best parameters analyzed. Statistical analysis revealed that temperature had a significant influence on the ascorbic acid content, with a significant statistical model at 95% confidence. The results of this study show that the drying of guava pulp in a foam layer, under the conditions tested, is suitable and efficient. The final product met the specifications in the literature and was obtained at a low production cost, emphasizing its viability as a preservation and processing method for guava pulp.

Author Biographies

Maria do Carmo de Souza Cabral Filha, Universidade Federal de Campina Grande

Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Engenharia de Alimentos.

Morgana Fabíola Cunha Silva Canuto, Universidade Federal de Campina Grande

Graduada em Engenharia Química pela Universidade Federal de Campina Grande (2004), mestre em Engenharia Química pela Universidade Federal de Campina Grande (2007) e doutora em Engenharia de Processos pela Universidade Federal de Campina Grande, com o título obtido em 2012, na área de Engenharia Química, com ênfase em Adsorção, atuando principalmente nos seguintes temas: Adsorção, biossorção, metais pesados, coluna de leito fixo e na área de secagem. Atualmente é Professora do Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido da Universidade Federal de Campina Grande.

José Hugo Simplicio de Sousa, Universidade Federal de Campina Grande

Undergraduate student in Biosystems Engineering at the Federal University of Campina Grande, CDSA/Campus Sumé with an emphasis on Remote Sensing and Geoprocessing. He worked as a fellow of the Institutional Scientific Initiation Program PIBIC, in projects in the area of Remote Sensing and Geoprocessing, between 2021 and 2023 and worked on a project in the area of food drying between 2020 and 2021. Former Associate Junior Consultant at SustemBIO Jr, the Junior Company of the Biosystems Engineering course at UFCG/CDSA.

Débora Rafaelly Soares Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Graduada em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2007), Especialista em Docência para a Educação Profissional e Tecnológica pelo Instituto Federal do Espírito Santo (2021), Mestre em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2010) e Doutora em Engenharia de Processos pela Universidade Federal de Campina Grande (2015). Tem experiência nas áreas de pesquisa e docência, atuando principalmente nos seguintes temas: processamento de produtos agrícolas, tecnologia de alimentos e sustentabilidade.

Fabiana Pimentel Macêdo Farias, Universidade Federal de Campina Grande

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal da Paraíba (1998), mestrado em Engenharia Química pela Universidade Federal da Paraíba (2001) e doutorado em Engenharia de Processos pela Universidade Federal de Campina Grande (2006). Atuou como professora visitante da Universidade Estadual da Paraíba (2006-2007). Tem experiência na área de Engenharia Química, atuando principalmente nos seguintes temas: fluidodinâmica, secagem em ciclone e separação água/óleo em hidrociclones. Também possui conhecimento no código computacional CFX. Atualmente é Professora da Universidade Federal de Campina Grande, Campus de Sumé, na Unidade Acadêmica de Tecnologia do Desenvolvimento (UATEC) do Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semi-Árido (CDSA).

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Published

2024-03-01

How to Cite

CABRAL FILHA, M. do C. de S.; CANUTO, M. F. C. S.; SOUSA, J. H. S. de; SILVA, D. R. S.; FARIAS, F. P. M. Foam drying of goiaba pulp (Psidium guajava L.). Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 178–193, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.678. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/678. Acesso em: 11 may. 2024.