Processing juice concentrate added of yellow melon seed flour

Authors

  • Geovana Silva Alves IFSertãoPE
  • Jânio Eduardo de Araújo Alves IFSertãoPE
  • Camilla Salviano Bezerra Aragão IFSertãoPE
  • Luciana Façanha Marques IFSertãoPE
  • Cicera Emiliane Pereira Silva
  • Keila Maiara Correia Alves
  • Érica Camila Oliveira Neves de Araújo

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v7i1.99

Keywords:

Juice, Melon, Concentrated, Seeds

Abstract

The melon has a relatively short shelf-life, which greatly hinders its marketing in more distant markets from production centers. The processing melon fruit promotes the extension of consumption, but still results in release of tailings, such as seeds. The present study aimed at the
development of concentrated juice of yellow melon with seed flour addition from the same fruit. Melons and seeds were processed. The pulp and juice concentrate with or without addition of seed flour were subjected to chemical analysis, physico-chemical and sensorial. Among the compositions studied, the concentrated juice with 0.5% of yellow melon seed flour, showed positive results comparad other formulations, given the increase nutrient availability seen by ash analyzing and exposed acceptability by sensory analysis. However, like any study, this research demand for more studies in order to optimize and further promote the concentrated juice production yellow melon

References

ARAÚJO, J. L. P.; CORREIA, R. C.; 1 ALELUIA, J. C. N. Custo de produção e rentabilidade do melão do Submédio São Francisco. Comunicado Técnico. Petrolina: EMBRAPA, 2005.

AOAC – Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis, USA, 18th ed. Washington: AOAC, 1094 p, 2010.

BISSOLI JUNIOR, W. Qualidade de mangas (Mangifera indica L. cv. ‘Tommy Attkins’) sob influência da pulverização pré-colheita dos frutos com cálcio e boro. Lavras: UFLA, Dissertação mestrado, p. 86, 1992.

CABRAL, L. M. C.; CANDÉA, I. V.; CANDÉA, T. V.; MECENAS, A. S.; PINTO, T. M.; MATTA, V. M. Processamento de polpas e sucos de frutas por processos com membranas. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 25 p. ISSN 1516-8247.

DE SOUSA, A. E. D.; BARRETO, N. D. S.; DE MELO, D. R. M.; BATISTA, P. F.; FILHO, F. S. T. P.; AROUCHA, E. M. M.; DE SOUZA, P. A. Avaliação de perdas pós-colheita de melão na cadeia comercial em Mossoró-RN. Hortic. bras., v. 27, n. 2, 2009.

FNP CONSULTORIA & COMÉRCIO. Melão. In:______. Agrianual 2010: Anuário da Agricultura Brasileira. São Paulo, p.397-400, 2010.

IAL. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz -Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, v. 4, p.533, 2008.

LIMA, A.S.; FIGUEIREDO, R. W.; MAIA, G. A.; LIMA, J. R.; NETO, M. A. S.; SOUZA, A. C. R. Estudo das variáveis de processo sobre a cinética de desidratação osmótica de melão. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, 24:282-286, 2004.

MARCHETTO, A. M. P.; ATAIDE, H. H.; MASSON, M. L. F.; PELIZER, L. H.; PEREIRA, C. H. C.; SENDÃO, M. C. Avaliação das partes desperdiçadas de alimentos no setor de hortifruti visando seu reaproveitamento. Simbio-Logias, 1:1-14, 2008.

MELO, M. L. S.; NARAIN, N.; BORA, P. S. Characterisation of some nutritional constituents of melon (Cucumis melo hybrid AF-522) seeds. Food Chemistry, 68: 411-414, 2000.

MELO, E. A.; MACIEL, M. I. S.; DE LIMA, V. L. A. G.; NASCIMENTO, R. J. Capacidade antioxidante de frutas. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, 44(2), 2008.

MORETTI, C. M.; MACHADO, C. M. M. Aproveitamento de resíduos sólidos do processamento mínimo de frutas e hortaliças. 4, 2006, São Pedro. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MÍNIMO DE FRUTAS E HORTALIÇAS. Palestras, Resumos, Fluxogramas e Oficinas... Piracicaba: USP/ESALQ, 2006. p. 25-32.

NEGREIROS, A. M. P. Crescimento, produção e qualidade do melão produzido sob Lithothamnium. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) –Universidade Federal Rural do Semi-Árido. Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós Graduação. 85 f. 2015.

NETO, R. M. S.; ABREU, F. A. P.; PESSOA; L. F. P.; QUEIROZ, E. M. Características físico-químicas e compostos aromáticos do suco de melão clarificado por microfiltração tangencial. Revista Eletrônica. Teccen, 2016.

OLIVEIRA, A. M.; GURGEL, A. F.; LIMA, L. C. R. Diagnóstico do agronegócio do melão (cucumis melo l.) Produzido em Mossoró/RN: estudo de caso em três empresas Produtoras, In.: Holos, ano 21, setembro/2005.

PADUAN, M. T.; CAMPOS, R. P.; CLEMENTE, E. Qualidade dos frutos de tipos de melão, produzidos em ambiente protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, 29:535-539, 2007.

RESENDE, G. M.; COSTA, N. D. Sistema de produção de melão. Petrolina, Embrapa Semiárido, 5,2010. ISSN 1807-027.

SOARES, L. M. V.; SHISHIDO, K.; MORAES, A. M. M.; MOREIRA, V. A. Composição mineral de sucos concentrados de frutas brasileiras. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, 24(2): 202-206, abr.-jun. 2004.

VILELA, NJ; LANA, MM; NASCIMENTO, EF; MAKISHIMA, N. Perdas na comercialização de hortaliças em uma rede varejista do Distrito Federal. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 20, n. 3, p. 521-541, set./dez. 2003.

Published

2019-04-30

How to Cite

ALVES , G. S. .; ALVES, J. E. de A. .; ARAGÃO, C. S. B. .; MARQUES, L. F. .; SILVA , C. E. P. .; ALVES, K. M. C. .; ARAÚJO, Érica C. O. N. de. Processing juice concentrate added of yellow melon seed flour. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 7, n. 1, p. 3–14, 2019. DOI: 10.31416/rsdv.v7i1.99. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/99. Acesso em: 23 nov. 2024.