Prospecting Products for Intolerant and/or Allergic People Sold in the Cities of Petrolina-PE and Juazeiro-BA

Prospecting Products for Intolerant and/or Allergic People Sold in the Cities of Petrolina-PE and Juazeiro-BA

Authors

  • Raiane Teresa Alves Pereira Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Petrolina
  • Paulo Califa Mafra Noavaes Instituto Federal do Sertão Pernambucano – Reitoria
  • Ana Júlia de Brito Araújo Carvalho Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Petrolina
  • Arão Cardoso Viana IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v10i3.393

Keywords:

Rotulagem, Legislação, Alimentos, Sertão

Abstract

According to the allergen labeling legislation, RDC nº 26 of July 2, 2015, labels must highlight the presence or risk of the presence of allergenic substances, such as wheat, milk and eggs. These substances are the main causes of allergic reactions in the world population. The labels must be presented clearly and precisely, since this knowledge allows the identification of the original characteristics of the product. The objective was to evaluate the adequacy of the labeling of various foods in 10 small and medium-sized supermarkets to verify compliance with the legislation in force in the cities of Petrolina-PE and Juazeiro-BA. The analysis of the information contained in the labels was included in a form, elaborated by verifying the declarations of allergenic and intolerant products in 542 food labels. Thus, it was found that 12 of this presented non-compliance with the legislation, a value that is equivalent to 2.2% of the analyzed product labels, and 97.8% of the analyzed product labels are in accordance with Brazilian legislation. Therefore, among the evaluated products, non-conformities were found in the following products: breads and cereals; eggs and derivatives; seeds and oilseeds; cakes and cookies and artisanal products, where they did not present the declaration for allergens or any indication of alert for the presence of ingredients with mandatory declaration. In view of the results found, the failure in the elaboration of product labels is verified, where a more rigorous control of Organs supervisory bodies is necessary to prevent these products from being marketed.

References

ASBAI. Alergia alimentar. Disponível em: https://asbai.org.br/alergia-alimentar-4/. Acesso em 11 de novembro de 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução - RDC n° 136, de 8 de fevereiro de 2017. Regulamento técnico sobre os requisitos para declaração obrigatória da presença de lactose nos rótulos dos alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 09 fev. 2017b.

ASBAI. Alergia alimentar é o tema central da semana mundial. Disponível em: https://asbai.org.br/alergia-alimentar-e-o-tema-central-da-semana-mundial/. Acesso em 06 de julho de 2022.

FOODCHAIN. Alergênicos: problemas e soluções ao consumidor. Disponível em: ttps://www.foodchainid.com/br/alergenicos/. Acesso em 11 de novembro de 2021.

COCCO, Renata. Alergia alimentar pode aparecer nos primeiros meses de vida. Disponível em: https://asbai.org.br/alergia-alimentar-pode-aparecer-nos-primeiros-meses-de-vida/. Acesso em 11 de novembro de 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 26, de 02 de julho de 2015. Dispõe sobre os requisitos para rotulagem obrigatória dos principais alimentos que causam alergias alimentares. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 27 agosto de 2015.

MIRANDA, C. C. S.; GAMA, L. L. A. Inadequação da rotulagem de alimentos alergênicos: riscos para indivíduos com hipersensibilidade alimentar. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, 13(3); 731-743, 2018.

SANTOS, J. M. et al. Rotulagem de alergênicos em alimentos à base de cereais para alimentação infantil, comercializados no Rio de Janeiro. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 7, 2020, Anais [...]. 2020.

SANTOS, T. S. et al. Avaliação da adequação da rotulagem de pães caseiros, pães integrais e biscoitos/bolachas frente à legislação vigente no estado do Paraná. Brazilian Journal of Food Research, Campo Mourão, v. 10 n. 1, p. 1-18, jan/mar. 2019.

JARDIM FBB, FARIAS GA, DIAS LCFC, AFONSO ALT. Rotulagem de alimentos: avaliação e orientação às indústrias e aos consumidores quanto aos aspectos legais e informativos dos rótulos. Boletim Técnico Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia - Triângulo Mineiro. 2016; 2(1):26-29.

FARIAS, T. A. L.; NASCIMENTO, I. R. S.; OLIVEIRA, K. L.; XIMENES, G. N. C.; CAMPOS, J. M.; CORTEZ, N. M. S. Rotulagem de derivados lácteos frente as novas legislações da ANVISA. Revista Brasileira de Agrotecnologia, v. 7, n.1, p. 106-109, 2017.

FENACELBRA. Dados estatísticos de doença celíaca. Disponível em: https://www.fenacelbra.com.br/dados-estatisticos. Acesso em 06 de julho de 2022.

FALLAVENA, L. P. O perfil do consumidor de produtos sem glúten: necessidade ou modismo?. 2015. Trabalho de Conclusão de Curso. UFRGS, Porto Alegre, 2015.

MARIOTTO, B. Doença celíaca. Disponível em: https://redeciadasaude.com.br/2018/05/16/doenca-celiaca-2/. Acesso em: 06 de julho de 2022.

NAVARRO, Roberto. O que é intolerância à lactose?. Disponível em: https://www.minhavida.com.br/saude/temas/intolerancia-a-lactose. Acesso em: 07 de julho de 2022.

COSTA, M. Avanço dos produtos sem lactose no mercado. Disponível em: https://www.foodservicenews.com.br/produtos-sem-lactose-avancam-no-mercado/. Acesso em: 09 de junho de 2022.

MESQUITA, G. A. J. et al. Disponibilidade de iogurtes para consumidores intolerantes à lactose. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v.7, n.5, p. 44722-44736, mai. 2021.

NOGUEIRA, P. F.; PEREIRA, E. A. A. Disponibilidade e acessibilidade de alimentos para pacientes celíacos. Rev. da Associação Brasileira de Nutrição, p. 1-5, out. 2018.

Published

2022-12-31

How to Cite

TERESA ALVES PEREIRA, R.; MAFRA NOAVAES, P. C. .; DE BRITO ARAÚJO CARVALHO, A. J.; CARDOSO VIANA, A. Prospecting Products for Intolerant and/or Allergic People Sold in the Cities of Petrolina-PE and Juazeiro-BA: Prospecting Products for Intolerant and/or Allergic People Sold in the Cities of Petrolina-PE and Juazeiro-BA. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 10, n. 3, 2022. DOI: 10.31416/rsdv.v10i3.393. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/393. Acesso em: 21 nov. 2024.