Use flour slaughter waste in diets for Nile tilapia

Authors

  • Carla Samantha Rodrigues Silva Valério IFSertãoPE
  • Henrique José Torres de Santana IFSertãoPE
  • Renilde Cordeiro de Souza UNEB
  • Maria da Conceição Aquino de Sá UNIVASF

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v4i2.153

Keywords:

Flour of animal origin, performance, Oreochromis niloticus

Abstract

Aquaculture contributes to food production with high biological value to man. The use of alternative ingredients
for fish feed is valid if it satisfies the safe levels of inclusion of its nutrients and the presence of microorganisms, regional availability and economic viability. The flour of animal slaughter waste is an ingredient with potential for use in the manufacture of fish feed because of its high protein value and low cost. In order to assess the quality of the flour waste of slaughter goats, sheep and cattle in diets for Nile tilapia, bromatological analysis and microbiological were performed. A basic diet was formulated; it can be established percentage of inclusion of test ingredient in feed. It aims to assess the nutritional and microbiological quality of this ingredient in order to contribute to the reduction in the cost of feed, obtaining equal or better performance in fish fed with alternative ingredients and also reducing waste and environmental pollution by waste generated from slaughter of animals.

References

ANDRIGUETTO, et al. 1988a, citado por

EVANDRO CAMPESTRINI, Farinha de carne e

ossos, Revista Eletrônica Nutritime, v.2, no4,

p.221 –234 julho/agosto de 2005.

BELLAVER, C. Ingredientes de origem animal

destinados à fabricação de rações In: Simpósio

sobre ingredientes na alimentação animal. 2001,

Campinas. Anais. Campinas: 2001, p.167-190.

BELLAVER, C.; ZANOTTO, D. L.. Parâmetros de

qualidade em gorduras e subprodutos proteicos de

origem animal. In: CONFERENCIA APINCO

DE CIENCIA E TECNOLGIA AVICOLAS,

, Santos, SP. Anais. CAMPINAS: FACTA,

v. 1. p. 79-102

CUSTODIO, D.P., BRANDSTETTER, E. V.,

OLIVEIRA, I.P., OLIVEIRA, L.C., SANTOS,

K.J.G., MACHADO, O.F., ARAUJO, A.A., Ração:

Alimento Animal Perecível. Revista Eletrônica

Faculdade Montes Belos, v.1, n.2, p. 131 - 147,

DAVIES, P.R., HURD, H.S., FUNK, J.A.,

FEDORKA-CRAY, P.J. & JONES, F.T. (2004)

The role of contaminated feed in the epidemiology

and control of Salmonella enteric in Pork

Production. Food bourne Pathogens and Disease.

v.1, n.4, 202-15.

GABBI, A.M., CYPRIANO, L. Aspectos

microbiológicos e fisico-químicos de três rações

comercias sob diferentes condições de

armazenamento. Rev. Bras. Saúde Prod. An. v.

, n.3, p.784-793, 2011.

GOMES, L.C.; CHAGAS,E.C.; MARTINS-

JUNIOR, H.; ROUBACH, R.; ONO, E.A.;

LOURENÇO, J.N.P. Cage culture of tambaqui

(Colossoma macropomum) in a central Amazon

floodplain lake. Aquaculture, v. 253, p.374-384,

PAIVA, K.C. Utilização de ração a base de sorgo

na alimentação de tilápia do Nilo (Oreochromis

Niloticus) sobre as características zootécnicas do

peixe e características físicas, químicas,

bioquímicas, histomorfológicas viscerais e

sensoriais do filé. 2011. 51f. Dissertação

(Mestrado em Ciências). Universidade Federal de

Pelotas. Programa de Pós-Graduação em

Zootecnia, Pelotas, RS.

ROSTAGNO, H.S. et al. Tabelas Brasileiras para

Aves e Suínos: Composição dos alimentos e

exigências nutricionais. Viçosa, UFV. 2000. 141p.

SANTOS, L.D.; MEURER, F.; OLIVEIRA,

S.T.L.; SOUSA, S.M.N.; SOUZA, R.C.

Digestibilidade de ingredientes alternativos do

Semiárido Nordestino em rações peletizadas e

extrusadas para tilápia do Nilo. 3° Simpósio

Internacional de Nutrição e Saúde de peixes.

FMVZ-UNESP, Botucatu, 2009.

SANTOS, L. D. dos; SOUSA, S. M. de N.; SILVA,

L. C. R. da; BOMBARDELLI, R. A.; MEURER, F.

Efeitos da peletização e extrusão sobre a

digestibilidade de ingredientes alternativos do

Semi-árido Nordestino para a tilápia do Nilo.

Semana: Ciências Agrárias, Londrina, v. 35, n. 6,

p. 3367-3376, nov./dez. 2014

SARTORELLI, S.A.A. Uso de farinha de carne e

ossos em rações de frangos de corte. Lavras:

UFLA, 1998. 54p. Dissertação (Mestrado em

Zootecnia) – Universidade Federal de Lavras,

SIGNOR, A.A.; SIGNOR, A.; BOSCOLO, W.R.;

FEIDEN, A. Farinha de carne e ossos na

alimentação de larvas de tilápia do Nilo. Ciência

Rural, v.40, n.4, p.970-975, 2010.

VALLIN, V. M; VANERLI, B. BATTAGLINI, A.

P. P.; TAMANINI, R.; FAGNANI, R; ANGELA,

H. L.; SILVA; L. C. C. Melhoria da qualidade do

leite a partir da implantação de boas práticas de

higiene na ordenha em 19 municípios da região

central do Paraná. Semana: Ciências Agrárias, v.

, n. 1, p. 181-188, jan./mar. 2009.

VIEITES, F.M. Valores energéticos e de

aminoácidos digestíveis de farinhas de carne e

ossos para aves. Viçosa: UFV. 1999. 75p.

Dissertação (Mestrado em Zootecnia) -

Universidade Federal de Viçosa, 1999.

WEINBERG, Z.G.; YAN, Y.; CHEN, Y.;

FINKELMAN, S.; ASHBELL, G.; NAVARRO, S.

The effect of moisture level on high-moisture maize

(Zea mays L.) under hermetic storage conditions in

vitro studies. Journal of Stored Products

Research, v.44, p.136–144, 2008.

WIERUP, M. & HÄGGBLOM, P. (2010) An

assessment of soybeans and other vegetable

proteins as source of salmonella contamination in

pig production. Acta Veterinaria Scandinavica.

, 1-9.

Published

2016-08-31

How to Cite

VALÉRIO, C. S. R. S. . .; SANTANA, H. J. T. de .; SOUZA, R. C. de .; SÁ, M. da C. A. de . Use flour slaughter waste in diets for Nile tilapia. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 4, n. 2, p. 61–69, 2016. DOI: 10.31416/rsdv.v4i2.153. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/153. Acesso em: 18 may. 2024.