Avaliações das características físico-químicas e microbiológicas de méis no município de Casa Nova-BA

Authors

  • Maria Cláudia Soares Cruz Coelho IF Sertão-PE https://orcid.org/0000-0002-5592-5436
  • Silvany Alves Araujo IF Sertão-PE, Campus Petrolina Zona Rural
  • Marcelo Iran de Souza Coelho IF Sertão-PE, Campus Petrolina Zona Rural
  • Fabiana Rodrigues Dantas IF Sertão-PE, Campus Petrolina Zona Rural
  • Fernanda Fernandes Pinheiro da Costa IF Sertão-PE, Campus Petrolina Zona Rural

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.507

Keywords:

bactéria, fraude, fungo

Abstract

The objective was to evaluate physicochemically and microbiologically honey sold in supermarkets and street markets in the city of Casa Nova-BA. The physical-chemical analyzes consisted of humidity, ash, free acidity, pH, insoluble solids, Lugol's test, in addition to °Brix and the microbiological evaluation occurred through the analysis of coliforms at 35 ºC and thermotolerant, research of Escherichia coli and filamentous fungi and yeast. There were no statistics between the physicochemical parameters analyzed except for honeys, where moisture contents ranged from 12.60 to 22.4%. Grays had an average of 0.20%. The average content of °Brix was 64.35. The average pH value was 3.53. Total acidity showed a minimum value of 25.99 mEq/kg and a maximum of 34.50 mEq/kg. Insoluble solids values ??ranged from 0.13 to 0.44%. Lugol's testes were negative. With regard to microbiological analyses, it was accepted that filamentous fungi and yeasts had average values ??of 1.0 x 10³ and 2.0 x 10³ CFU/g, with the exception of fairs and supermarkets, respectively. One sample showed contamination by coliforms at 35 ºC, with a value below that recommended by law. No growth of thermotolerant coliforms and Escherichia coli was observed. It is concluded that honeys sold at fairs can be safe, when compared to honeys with safety service by health authorities. In addition, the specimens are within the parameters presented by the legislation, with exception for the research of filamentous fungi and yeasts, which, despite not being recommended in the legislation, demonstrate the sanitary character of the product.

 

References

AOAC. AOSSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Official methods of analysis. 18. ed. Washington, 2012.

ARAÚJO, D.R; SILVA, R.H.D.; SOUSA, JONAS, S. Avaliação da qualidade físico-química do mel comercializado na cidade de Crato, CE. Revista de Biologia e Ciências da Terra, v.6, n.1, p.51-55, 2006.

BOTELHO, Q.R.L.; FARIAS, F.A.C.; FREITAS, A.S.; MONTEIRO, C.A.; GOIS , I.S. Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica de méis comercializados na Cidade de São Luís, Maranhão. Ciência e tecnologia de alimentos: pesquisa e práticas contemporâneas, v.1, n.1. p.266-277, 2021.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Dispõe sobre o regulamento da inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2017/decreto/d9013.htm. Acesso em: 15 dez. 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 30 de 26 de junho de 2018. Oficializa os métodos constantes do Manual de Métodos Oficiais para Análise de Alimentos de Origem Animal. Disponível em: hhttps://www.in.gov.br/materia/-/asset_publisher/Kujrw0TZC2Mb/content/id/29896222/do1-2018-07-13-instrucao-normativa-n-30-de-26-de-junho-de-2018-29896212. Acesso em: 10 dez. 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura. Instrução normativa nº 11, de 20 de outubro de 2000. Estabelece o regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/suasa/regulamentos-tecnicos-de-identidade-e-qualidade-de-produtos-de-origem-animal-1/rtiq-mel-e-produtos-apicolas. Acesso em: 5 dez. 2022.

CARVALHO, C.A.L.; SODRÉ, G.S.; FONSECA, A.A.O.; ALVES, R.M.O.; SOUZA, B.A.; CLARTON, L. Physicochemical characteristics and sensory profile of honey samples from stingless bees (Apidae: Meliponinae) submitted to a dehumidification process. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v.81, n.1, p.143-149, 2009.

CASTRO, L.O.; SANTOS, C.C.; REBELO, T.R.L.; LOPES, J.A.C.; VIANA, A.F.S.; ABREU, A.S.; OREIRA, D.K.T.; SILVA, B.A. Determinação das propriedades físico-químicas e constituição melissopalinológica do mel de Melipona (Michmelia) paraensis Ducke (Jandaíra) originário de Mojuí dos Campos – PA. Brazilian Journal of Development, v.8, n.4, p.23744-3758, 2022.

DANTAS, J.D.; SAINT SANTOS, S.C.; SANTOS, T.C.L.; SILVA, A.B.; CARVALHO, L.X.M. Análise físico-química do mel de abelhas comercializado no município de Frei Martinho – PB. Research, Society and Development, v.11, n.10, p.01-07, 2022.

DENARDI, C.A.S. et al. Avaliação da atividade de água e da contaminação por bolores e leveduras em mel comercializado na cidade de São Paulo, Brasil. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.64, p.219-222, 2005.

FERNANDES, R.T.; CONTI E SILVA, A.C.; ROSA, I.G.. Características de qualidade do mel de abelha sem ferrão (Melipona fasciculata) produzidos na baixada maranhense. Brazilian Journal of Development, v.6, n.6, p.41268-41275, 2020.

FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia (UFLA), v.35, n.6, p.1039-1042, 2011.

FREITAS, E.P.B.; CRAVEIRO, R.S.; ASSUNÇÃO, J.M.B.; LOPES, Y.M.S.; MODESTO JUNIOR, E.N.; SOUZA, R.F. Physicochemical characterization of honey produced in the municipality of Cachoeira do Arari – Ilha de Marajó, Pará. Research, Society and Development, v.11, n.3, p.e34811326532, 2022. DOI: 10.33448/rsd-v11i3.26532. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/26532. Acesso em: 3 abr. 2023.

GOMES, P.W.P.; MURIBECA, A.B.J.; SOUZA, R.F.D. Méis de abelha produzidos no Marajó - PA: Compostos fenólicos e atividade antioxidantes (1 ed.). Novas Edições Acadêmicas, 2017.

LUDWIG, D.; WOLLMUTH, G.P.; FLORIANO, V.A.; ROCHA, D.F.L.; OLIVEIRA, M.S.; MARQUES, M.S. Mel colonial: parâmetros de qualidade. Brazilian Journal of Development, v.6, n.11, p.92312–92323, 2020.

MANZANARES, A. B. Aportaciones Metodológicas al Análisis Sensorial Descriptivo de las mieles. Descripción de olores y aromas. Revista de tecnología e higiene de los alimentos, v.335, p.49-52, 2002.

MENDES, C. G.; SILVA, J. B. A.; MESQUITA, L. X.; MARACAJÁ, P. B. As análises de mel: revisão. Revista Caatinga, v.22, n.2, p.7-14, 2009.

OKANEKU, Bruna Mie et al. ANÁLISE FÍSICO-QUÍMICA E MICROBIOLÓGICA DO MEL DE ABELHAS AFRICANIZADAS (Apis mellifera). Brazilian Journal of Development,, v.6, n.4, p.18607-1862, 2020. Disponível em: https://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/ view/8653/7439. Acesso em: 19 ago. 2022.

PHIPPS, R. Analisis del Mercado Internacional de la Miel. Disponível em: <http://www.noticiasapicolas.com.ar/economia.htm#China>. Acesso em: 29 jul. 2022.

REICHERT, T.;, & BATISTA, K. Z. S. propriedades imunológicas do mel de abelhas sem ferrão – revisão bibliográfica. Revista Multidisciplinar em Saúde, v.2, n.2, 2021 https://doi.org/10.51161/rems/966.

RIBEIRO, R.; STARIKOFF, K.R. Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica de mel comercializado. Revista de Ciências Agroveterinárias, v.18, n.1, p.111-118, 2019. DOI: 10.5965/223811711812019111. Disponível em: https://www.revistas.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/11785. Acesso em: 3 abr. 2023.

SILVA, N; JUNQUEIRA, V.C.A.; SILVEIRA, N.F. de A. et al. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 5 ed. São Paulo: Varella. 295p. 2015.

SILVA, R. A.; AQUINO, I. S.; EVANGELISTA-RODRIGUES, A.; SOUZA, D. L. Análise físico-química de amostras de mel de abelhas zamboque (Frieseomelitta varia) da região do Seridó do Rio Grande do Norte. Revista Verde, v.4, p. 70-75, 2009.

SILVA, M. B. L. Diagnóstico do sistema de produção e qualidade do mel de Apis Mellifera. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2007.

SOARES, J. V. S.; SOARES, T.B..R.; EVANGELISTA, J.D.; TOBIAS, L.F.P.; SOUZA, L.G.S.; COMAPA, S.S.; BONATTO, N.C.S. Qualidade microbiológica de mel na cidade de Manaus-AM a luz das normas regulamentadoras. Ciência e tecnologia de alimentos: pesquisa e práticas contemporâneas, v.1, n.1. p.497-507, 2021.

VENTURINI, K.S.; SARCINELLI,M.F.; SILVA, L.C. Características do mel. Boletim Técnico - PIE-UFES: 01107, 2007. Disponível em: http://agais.com/telomc/b01107_caracteristicas_mel.pdf. Acesso em: 15 ago. 2022.

Published

2024-03-01

How to Cite

COELHO, M. C. S. C.; ARAUJO, S. A.; COELHO, M. I. de S.; DANTAS, F. R.; COSTA, F. F. P. da. Avaliações das características físico-químicas e microbiológicas de méis no município de Casa Nova-BA. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 194–205, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.507. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/507. Acesso em: 12 may. 2024.