Development and quality evaluation of the spirits submitted of different treatments

Authors

  • Maria Cleonice da Silva IFSertãoPE
  • Luciana Cavalcanti de Azevedo IFSertãoPE
  • Maciel Moreira de Carvalho IFSertãoPE
  • Antônio Gomes Barroso de Sá IFSertãoPE
  • Marcos dos Santos Lima IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v1i2.199

Keywords:

fermented of fruit, oak and umburana chips

Abstract

Fermented beverages have high expression in the beverage market in general, being increasingly valued in situations where the aroma and flavor of the raw material that gave it rise remain after processing. The objective of this study was to prepare three fermented distilled beverages using as raw materials mango, passion fruit and grape, and evaluate the influence of two types of wood chips (French oak and umburana de cheiro) and three different storage periods (60, 90 and 120 days) in the quality of these beverages. After each storage period were held the physicochemical analysis. It was evaluated the sensory characteristics of the beverages, and compared samples with addition of different dosages of the studied woods (3 and 7 g / L and 6 and 14g / L). The french oak has increased the grade of
"woody" to the drinks, improving the taste, but negatively affecting the color. For the mango spirit, at the end of 120 days of storage, it was concluded that among all the samples, the highest scores were attributed to the 6 g / L of umburana de cheiro chip; to the grape spirit was 14 g / L of umburana de cheiro and to the passion fruit spirit 3 g / L of French oak.

References

ANDRADE, J. S.; PANTOJA, L.; MAEDA, R. N. Melhoria do rendimento e do processo de obtenção da bebida alcoólica de pupunha (Bactris gasipaes Kunth). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 23, p. 34-38, 2003.

BOGUSZ JUNIOR,S.;KETZER.D.C.M.;GUBERT,R.;AN DRATES,L.;GOBO,A.B. Composição quimica da cachaça produzida na região nordesteBrasil. Ciencia e Tecnologia de Alimentos. Campinas, 26(4): 793-798 2006.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto n° 4.072, de janeiro de 2002. Brasília, 2002 .

BRASIL. Ministério da Agricultura. Portaria nº 76 de 26 de novembro de 1986. Dispõe sobre os métodos analíticos de bebidas e vinagre. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 28 nov. 1986. Seção 1, pt. 2.

BRASIL. Instrução Normativa nº 13, 29 jun. 2005. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília - DF, 30 jun. 2005. Seção 1, p. 3-4.

CARDELLO, H.M.A.B.; FARIA, J.B. Análise da aceitação de aguardentes de cana por testes afetivos e mapa de preferência interno. Ciênc. Tecnol. Aliment., v.20, n.1, 2000

CARDELLO, H. M. A. B.; FARIA, J. B. Modificações físico-químicas e sensoriais de aguardente de cana durante o envelhecimento em tonel de carvalho (Quercus alba, L.). Boletim CEPPA, v. 15, n. 2, p. 87-100, 1997.

CARDOSO, D. R.; Lima-Neto, B. S.; Franco, D. W.; Nascimento, R. F.; Quim. Nova 2003, 26, 165.

CARDOSO, M. G. Análises físico-químicas de aguardentes. In: CARDOSO, M. G. Produção de Aguardente de Cana de Açúcar. 2ª Edição, Lavras, UFLA, 2006.

DIAS,D.R.;SCHWAN,R.F;LIMA,L.C.O. Metodologia para elaboração de fermento de cajá. Ciencia e Tecnologia de Alimentos. Campinas, 23(3): 342-350, 2003.

MIRANDA, M.B.; MARTINS, N.G.S.; BELLUCO, A.E.S.;HORII,J.;ALCARDE ,A.R. Qualidade quimica de cachaças e aguardentes brasileiras.Ciencia e Tecnologia de Alimentos. Campinas, 27(4): 897-901, 2007.

NARAIN,N.;ALMEIDA,J.N.;GALVÃO,M.S.; MADRUGA,M.S.; BRITO,E.S. Compostos voláteis dos frutos de maracujá (passiflora edulis forma flavicarpa) obtidos pela tecnica de hedspace dinamico. Ciencia e Tecnologia de Alimentos. Campinas, 24(2), 2004.

NIKÄNEN, L., NIKÄNEN, I. Distilled beverages. Flavour of foods and beverages. London : Academic Press, 1994. p. 547-80.

NÓREGA, I.C.C. Analises dos compostos voláteis de aguardente de cana por concentração dinâmica do “headspace” e cromatografia gasosa-espectrometria de massas. Ciencia e Tecnologia de Alimentos. Campinas, 23(2): 210-216,2003.

ZOECKLEIN, B. W. et al. Analisis y Producción de vino. Zaragoza, Espanha: Ed. Acríbia, 2001. 613p.

Published

2011-12-31

How to Cite

SILVA, M. C. da .; AZEVEDO, L. C. de .; CARVALHO, M. M. de .; SÁ, A. G. B. de .; LIMA, M. dos S. . Development and quality evaluation of the spirits submitted of different treatments. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 1, n. 2, p. 92–106, 2011. DOI: 10.31416/rsdv.v1i2.199. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/199. Acesso em: 23 nov. 2024.