Agrophysics: use of reusable containers to control the temperature on the cultivation of lettuce

Authors

  • Marcelo de Campos Pereira IFSertãoPE
  • Maria Dara Souza Barros IFSertãoPE
  • Eriverton da Silva Rodrigues IFSertãoPE
  • Rômulo Sátiro de Medeiros IFSertãoPE
  • Edilaine Pereira de Sousa IFSertãoPE
  • Tetisuelma Leal Alves IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v3i3.166

Keywords:

Solar radiation, shading, luminosity

Abstract

We conducted this research in the central hinterland of Pernambuco where there is high incidence of solar radiation, which damages the cultivation of certain plants. Because of this experiment was made with lettuce, reusing containers to control the temperature. Thus, we used an area of 1.0 m² per experimental unit where they were
implanted two seedlings of vegetable crop that has been developed rather than conventionally. The temperature
difference was studied by shading obtained from packaging such as UHT milk and similar containers. The
measurements were taken at 20 minute intervals, as detailed in materials and methods. There were three types of temperature measurements: using an infrared thermometer, a digital multimeter on the thermometer mode and a LM35 temperature sensor coupled to the Arduino microcontroller. The experiment proved efficient in reducing the temperature incident on the plant, because it was always lower than the outside temperature, providing a better development of lettuce. However, to confirm the effectiveness of this method, they are being made other repetitions to study improvement.

References

BEZERRA NETO, F.; ROCHA, R.C.C.;

NEGREIROS, M.Z.; ROCHA, R.H.;

QUEIROGA, R.C.F. Produtividade de alface

em função de condições de sombreamento e

temperatura e luminosidade elevadas.

Horticultura Brasileira, Brasília, v.23, n.2,

p.189-192, abr-jun 2005.

CAMARGO, M.B.P. Exigências bioclimáticas

e estimativa da produtividade para quatro

cultivares de soja no Estado de São Paulo.

Piracicaba, 1984, 96p. Tese (Mestrado em

Agrometeorologia) - Curso de Pós-raduação em

Agronomia, Escola Superior de Agricultura

“Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo,

CHANG, X.; ALDERSON, P. G.; WRIGHT, C.

J. Solar irradiance level alters the growth of

basil (OcimumbasilicumL.) and its content of

volatile oils. Environmental and

Experimental Botany, v.63, p.216 223, 2008.

DAN, H.A.; CARRIJO, M.S.; CARNEIRO,

D.F.; COSTA, K.A.de P.; SILVA, A.G.

Desempenho de plantas sorgo granífero sobre

condições de sombreamento. Acta

Scientiarum Agronomy, Maringá, v.32, n.4,

p.675-679, 2010.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de

olericultura: agrotecnologia moderna na

produção e comercialização de hortaliças. 2a

ed., UFV, 2003.

GATES, D. M. Transpiration and leaf

temperature. Ann. Rev. Plant Physiol., Palo

Alto, v. 19, p. 211–239, 1968.

GOMES, T.M.; BOTREL, T.A.; MODOLO,

V.A.; OLIVEIRA, R.F. Aplicação de CO2 via

água de irrigação na cultura da alface.

Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, n. 2, p

-319, abr-jun 2005.

LIMA, J. P. R.; GATTO, M. F. A economia do

Semiárido de Pernambuco: ainda “sem

produção”?. Economia e Desenvolvimento,

Recife, v. 13, n. 1, 2014.

OTONI, B. S.; MOTA. W. F.; BELFORT, G. R.;

SILVA, A.R.S.; VIEIRA, J. C.B.; ROCHA, L.

de S. Produção de híbridos de tomateiro

cultivados sob diferentes porcentagens de

sombreamento. Revista Ceres, Viçosa, v.59,

n.6, p.816-825, 2012.

PILAU, F. G. BONNECARRÈRE, R. A. G.;

NETO, D. D.; MEDEIROS, S. L. P.;

MANFRON, P. A. Condutância foliar à difusão

de vapor e transpiração em função da

temperatura da folha de plantas de alface sob

cultivo hidropônico. Revista Cientifica Rural,

Bagé, v. 9, n. 2, p. 106-112, 2004.

POLYSACK INDÚSTRIAS Ltda. Malhas

termorrefletoras aluminizadas. Disponível

em:

<http://www.polysack.com/index.php?page_id

=744> Acesso em: 20/05/2016.

PURQUERO L.F.V.; TIVELLI S.W.

Manejo do ambiente em cultivo

protegido. Informações Tecnológicas,

Campinas, 2006. In: IAC, 2006. Disponível

em:

<http://www.iac.sp.gov.br/Tecnologias/MANEJ

O_Cultivo_Protegido/Manejo_Cultivo_protegi

do.httm> Acesso em: 20/05/2016.

RADIN, B.; JÚNIOR, C.R.; MATZENAUER,

R.; BERGAMASCHI, H. Crescimento de

cultivares de alface conduzidas em estufa e a

campo. Horticultura Brasileira, Brasília, DF,

v.22, n.2, p.178-181, 2004.

RAMOS, J.E.L. Sombreamento e tipos de

recipientes na formação de mudas e

produção em alface. 1995. 56 f. (tese

mestrado) – ESAM, Mossoró-RN.

REIS, J.M.R., RODRIGUES, J.F., REIS, M.A.

Comportamento da alface crespa em função do

parcelamento da adubação de cobertura. Gl.

Sci. Technol., Rio Verde, v. 05, n. 02, p.24 –

, 2012.

RODRIGUES, A.B.; MARTINS, M.I.E.G.;

ARAÚJO, J.C.C. Avaliação econômica da

produção de alface em estufa . Informações

Econômicas, São Paulo, v.27, n.1, p.27-33,

SETÚBAL, J.W.; SILVA. A.M.R. Avaliação do

comportamento de alface de verão em

condições de calor no município de Teresina-

PI. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v.10,

n.1, p.69, 1992.

SILVA, E. M. N. C. P. et al. Qualidade de alface

crespa cultivada em sistema orgânico,

convencional e hidropônico. Horticultura

Brasileira, v. 29, n. 02, p. 242-245, 2011.

SOUZA, JO; DALPIAN T; BRAZ, LT.

Desempenho de genótipos de alface crespa em

cultivo protegido. Horticultura Brasileira,

v.27: p.234-236, 2009.

VIEIRA, V.C.R.; CURY, D.M.L. Graus-dias

na cultura do arroz. In: Congresso brasileiro

de Agrometeorologia. Piracicaba-SP, 1997,

Anais. Piracicaba: SBA, 1997. p.47-49.

Published

2015-12-31

How to Cite

PEREIRA , M. de C. .; BARROS, M. D. S.; RODRIGUES, E. da S. .; MEDEIROS , R. S. de .; SOUSA, E. P. de .; ALVES, T. L. . Agrophysics: use of reusable containers to control the temperature on the cultivation of lettuce. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 3, n. 3, p. 134–140, 2015. DOI: 10.31416/rsdv.v3i3.166. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/166. Acesso em: 23 nov. 2024.