Studies physical and chemical lettuce grown under conditions of different shade
DOI:
https://doi.org/10.31416/rsdv.v4i3.148Keywords:
solar radiation, temperature, vegetables, sustainabilityAbstract
Lettuce is one of the most widespread vegetables today, being cultivated all over the country, but it is very sensitive to adverse temperature conditions, being traditionally more adapted to mild temperatures, producing better in the coldest times of the year. The objective of this research was to evaluate the effects of temperature, the incidence of solar radiation on lettuce development, through the shading obtained from conventionally used sombrite
screens and a device made with broomsticks and milk containers long life and the like. The results obtained from the experiment demonstrated that the protection offered by the device provided a greater thermal comfort to the crop due to the reduction of temperature. Repetition of this experiment in warmer periods of the year can result in more pronounced temperature differences, which can significantly influence the development and chemical composition of the crop.
References
ABAURRE, M. O.; PUIATTI, M.; CECON, P.
R.; COELHO, M. B.; HUAMAN, C. A.;
PEREIRA, F.H.F.; AQUINO, L. A.
Produtividade de duas cultivares de alface sob
malhas termorrefletoras e difusoras no cultivo
de outono-inverno. Horticultura Brasileira, v.
, p. 615, 2004.
BARROS, M. D. S; PEREIRA, M. C.;
RODRIGUES, E. S., MEDEIROS, R. S.;
SOUSA, E. P.; ALVES, T. L. Agrofísica:
utilização de embalagens reutilizáveis para
controlar a temperatura sobre o cultivo da
alface. Revista Semiárido De Visu, v. 3, n. 3,
p. 134-140, 2015.
LIMA, J. P. R.; GATTO, M. F. A economia
doSemiárido de Pernambuco: ainda “sem
produção”?. Economia e Desenvolvimento,
Recife, v. 13, n. 1, 2014.
LOPES, MC.; FREIER, M; MATTE, JD.;
GÄRTNER, M.; FRANZENER, G;
CASIMIRO, ELN.; SEVIGNANI, A. 2002.
Absorção de nutrientes por diferentes cultivares
de alface em cultivo hidropônico no período de
inverno. Horticultura Brasileira, 20.
(Suplemento 2, CD ROM).
MAKISHIMA, N. Cultivo de hortaliças.
Brasília:CNPH, 1992. 26 p.
OHSE, S. Rendimento, composição
centesimal e teores de nitrato e vitamina C
em alface sob hidropônica. 1999. 103 p.
(Doutorado em Fitotecnia) – Escola Superior
de Agricultura Luiz de Queiroz, universidade
de São Paulo, Piracicaba, SP, 1999.
OLIVEIRA, ACB.; SEDIYAMA, MAN.;
PEDROSA, MW.; GARCIA, NC.; GARCIA,
SLR. 2004. Divergência genética e descarte de
variáveis em alface cultivada sob sistema
hidropônico. Acta ScientiarumAgronomy 26:
-217.
OTONI, B.da S.; MOTA. W. F. da.; BELFORT,
G. R.; SILVA, A.R.S.; VIEIRA, J. C.B.;
ROCHA, L. de S. Produção de híbridos de
tomateiro cultivados sob diferentes
porcentagens desombreamento. Revista Ceres,
Viçosa, v.59, n.6, p.816-825, 2012.
SETÚBAL, J.W.; SILVA. A.M.R. Avaliação do
comportamento de alface de verão em
condições de calor no município de Teresina-
PI. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v.10,
n.1, p.69, 1992.
SOUSA, C. S.; BONETTI, A. M.; GOULART
FILHO, L. R.; MACHADO, J. R. A.; LONDE,
L. N.; BAFFI, M. A.; RAMOS, R. G.; VIEIRA,
C. U.; KERR, W. E. Divergência genética
entre genótipos de alface por meio de
marcadores AFLP. Bragantia, v.66, p.11-16,