Physicochemical evaluation of dehydrated bananas (Musa sapientum cultivate silver)

Authors

  • Maria Inácio da Silva IFSertãoPE
  • Igor Lucas Figueredo de Melo IFSertãoPE
  • Tetisuelma Leal Alves IFSertãoPE
  • Joabis Nobre Martins IFSertãoPE
  • Maria da Conceição Martins Ribeiro IFSertãoPE
  • Francisco das Chagas de Sousa IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v5i2.128

Keywords:

drying, conservation, commercialization

Abstract

The objective of this work was to characterize physically-chemically dehydrated bananas, verifying the effects of the drying process on the final product obtained. The bananas were purchased in the local market of the city of Salgueiro-PE, which were sanitized and sanitized with sodium hypochlorite solution at 100 ppm of active chlorine, after which 0.5 cm longitudinal cuts were performed and subsequently submitted to immersion of solution of sodium metabisulfite at 0.02 g/100mL of residual SO2 for 2 minutes, and then dehydrated. In nature and dehydrated bananas were characterized in the following physicochemical parameters: water content, ash, acidity, total solids, total soluble solids, pH, ratio and titratable total acidity. The results showed a considerable reduction in the water content, from 68.50% in the banana in natura to 18% in the dehydrated banana, and a decrease of 50.5% in the water samples was observed. In almost all other physico-chemical parameters, there were increases due to the concentration of sugars and organic acids, which could lead to the conclusion that the decrease in the water content contributed to the increase in the useful life of the final product obtained.

References

ALMEIDA, C. O.; SOUZA, J. S.; CORDEIRO, Z. J. M.; INÁCIO, E. S. B. Banana pós-colheita (série: frutas do Brasil). Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, 2001.p. 9-14.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Departamento de inspeção de produtos de origem vegetal. Instrução normativa nº 19, de 19 de junho de 2013. Estabelece os padrões de identidade e qualidade de bebidas. Diário Oficial da União, n.117 seção I,p.14, 2013a.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada – RDC n°8, de março de 2013.Dispõe sobre o uso de aditivos alimentares para produtos de frutas, 2013b.

CASTRO JÚNIOR, M.A.; ARENILLO, S.A. Acceptability of Musa Balbisiana (saba banana) puree in two treatments in making ice cream. Asia Pacific Journal of Multidisciplinary Research, v.4, n.4, p.29-33, 2016.

DOYMAZ, I., GÖL, E. Convective drying characteristics of eggplant slices. Journal of Food Process Engineering, v.34,n.1,p.1234–1252, 2011.

FASOLIN, L. H; ALMEIDA, G. C. DE; CASTANHO, P. S.; NETTO-OLIVEIRA,E. R. Biscoitos produzidos com farinha de banana: avaliações química, física e sensorial. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.27, n.3, p.524-529, 2007.

FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations. Statistical Yearbook 2013: world food and agriculture - More fruit and vegetables.2012.307p.Disponível em: http://goo.gl/bxRITb. Acesso: 25 de março2016.

GARRUTI, D. dos S.; MATIAS , M. de L.; FACUNDO, H. V.V.; SILVA,E. de O.; COSTA, J. N. da; SILVA, M. A. A. P. Aceitação de cultivares de bananas resistentes à sigatoka negra junto ao consumidor da região Nordeste do Brasil. Ciência Rural, v.42, n.5, 2012.

IAL -Instituto Adolfo Lutz. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 4ª Edição, 1ª Edição digital, São Paulo, 2008. 1020p.

LIMA, A. P. B. DE; ALVES, A.M.P.; ALMEIDA, F.G. DE; SOUZA, P. A. DE; SOUZA, J. P. C. DE; BARBOSA, M. C. F. Avaliação das características físico-químicas de bananas desidratadas. VII CONNEPI-Congresso Norte Nordeste de Pesquisa e Inovação, 2012.

MOTA, R. V. Avaliação da qualidade de banana passa elaborada a partir de seis cultivares. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.25, n.3, p.560-563, 2005.

OZUNA, C.; CÁRCEL, J.A.; WALDE, P.M.; GARCIA-PEREZ, J.V. Low-temperature drying of salted cod (Gadus morhua) assisted by high power ultrasound: Kinetics and physical properties. Innovative Food Science and Emerging Technologies,v.23, n.1, p.146-155, 2014.

PARK, K.J.; TUBONI, C.T.; OLIVEIRA, R.A.; PARK, K.J.B. Estudo da secagem de caqui giombo com encolhimento e sem encolhimento. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v.6, n.1, p.71-86, 2004.

PONTES, S. F. O. Processamento e qualidade de banana da terra (Musa sapientum) desidratada. Itapetinga, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, 2009. Dissertação (Mestrado).

RUSSO, P.; ADILETTA, G.; MATTEO, M. The influence of drying air temperature on the physical properties of dried and rehydrated eggplant. Food and Bioproducts Processing, v. 91, n.3, p. 249-256, 2013.

SOUSA, P.H.M.; MAIA, G.A.; SOUZA FILHO, M.S.M.; FIGUEIREDO, R.W.; NASSU, R.T.; BORGES, M.F. Avaliação de produtos obtidos pela desidratação osmótica de banana seguida de secagem. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v.21, n.1, p.109-120, 2003.

STURM, B.; VEGA, A.M.N.; HOFACKER, W.C. Influence of process control strategies on drying kinetics, colour and shrinkage of air dried apples.Applied Thermal Engineering, v.62, n.2, p. 455-460, 2014.

VIEIRA, A. P. Efeito das condições de congelamento sobre atributos de qualidade de fatias de abacaxi liofilizado.São José do Rio Preto, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho, 2010. Dissertação (Mestrado).

Published

2017-08-31

How to Cite

SILVA , M. I. da; MELO, I. L. F. de .; ALVES , T. L. .; MARTINS , J. N. .; RIBEIRO , M. da C. M.; SOUSA , F. das C. de . Physicochemical evaluation of dehydrated bananas (Musa sapientum cultivate silver). Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 5, n. 2, p. 73–79, 2017. DOI: 10.31416/rsdv.v5i2.128. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/128. Acesso em: 17 may. 2024.