Evaluation of quality parameters of Frozen fruit pulpes marketed in the city of Salgueiro-PE

Authors

  • Érica Camila Oliveira Neves de Araújo IFSertãoPE
  • Jânio Eduardo de Araújo Alves IFSertãoPE
  • Luciana Façanha Marques IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v6i1.117

Keywords:

Juice, Melon, Concentrated, Seeds

Abstract

The Brazilian Northeast presents favorable conditions for the cultivation of fruit, one of the regions that contributes to placing the country in an important position in the production and commercialization of fresh fruits. Being a food that has a high percentage of water in its composition becomes very perishable and presents a considerable amount of waste. In this base this work had as objectives to evaluate the quality of frozen pulps of several types of fruits and brands found in the commerce of the municipality of Salgueiro. Fruit pulps of five flavors from three brands, purchased in local commerce, were evaluated. The fruit pulps were submitted to the following physicochemical analyzes: total soluble solids, total titratable acidity, pH, total sugars and total solids, following the methodology described by IAL (2008). It was also performed the analysis of mold and yeast counts in fruit pulps. The packages were subjected to visual analysis to verify that the labeling, weight and nutritional table are in accordance with the legislation. The analyzes carried out indicate that 66.66% of the samples evaluated are in disagreement with the Brazilian legislation, being mainly disapproved in the total solid parameter suggesting that these pulps may have been diluted.

Author Biographies

Érica Camila Oliveira Neves de Araújo , IFSertãoPE

Discente do Curso Superior de tecnologia em Alimentos

Jânio Eduardo de Araújo Alves , IFSertãoPE

Técnico em Agroindústria (EAJ-UFRN), Tecnólogo em Gestão Ambiental (IFRN) e Especialista em Educação Ambiental e Sustentabilidade (ISEIB-PROMINAS). Atualmente é Técnico de Laboratório/Área: Agroindústria do Instituto Federal do Sertão Pernambucano. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Processamento e Análises Físico-química e Microbiológica de Alimentos.

Luciana Façanha Marques , IFSertãoPE

Possui graduação em Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Centro de Ensino Tecnológico - CENTEC (2002), mestrado (2006) e doutorado (2015) em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG . Atualmente é professora do Instituto Federal Sertão Pernambucano - Campus Salgueiro. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos atuando principalmente nos seguintes temas: Bioquímica de alimentos, Higiene e Controle de qualidade na indústria de alimentos, Tecnologia de pescado e cereais.

References

BRASIL. Leis, Decretos, etc. Instrução Normativa nº 1, de 7 jan. 2000, do Ministério da Agricultu-ra. Diário Oficial da União, Brasília, n. 6, 10 jan. 2000. Seção I, p. 54-58. Aprova os RegulamentosTécnicos para fixação dos padrões de identidade e qualidade para polpas e sucos de frutas.

BUENO, S. M. et al. Avaliação da qualidade de polpas de frutas congeladas. Rev. Inst. Adolfo Lutz,v. 61, n. 2, p. 121-126, 2002.

COSTA, M. C. et al. Conservação de polpa de cupuaçu [Theobroma grandiflorum (Willd. ExSpreng.) Schum] por métodos combinados.Revista Brasileira de Fruticultura, v. 25, n. 2, p. 213-215, 2003.

DANTAS, R. de L. et al. Perfil da qualidade de polpas de fruta comercializadas na cidade de Cam-pina GrandePB. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 5, n. 5, 2010.

DANTAS, Rebeca de L. et al. Qualidade microbiológica de polpa de frutas comercializadas na cidadede Campina Grande, PB. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 14, n. 2, p. 125-130,2012.

GADELHA, Antônio José Ferreira et al. Avaliação de parâmetros de qualidade físico-químicos de pol-pas congeladas de abacaxi, acerola, cajá e caju. Revista Caatinga, v. 22, n. 1, 2009.

LACERDA, M. A. D. de; LACERDA, R. D. de; ASSIS, P. C. de O. A participação da fruticultura no agro-negócio brasileiro. 2004.

LOPES, Rita de Cássia Souza de et al. Diagnóstico da situação atual e das dificuldades de implanta-ção de sistemas de garantia da segurança de alimentos em micro e pequenas empresas de polpas defrutas. 2008.

LUTZ, I. A. Normas analíticas, métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3. ed. SãoPaulo: Instituto Adolfo Lutz, v. 4, p.533, 2008.

MACHADO, A. V. Estudo da secagem do pedúnculo do caju em sistemas convencional e solar: mo-delagem e simulação do processo. Tese Doutorado em Engenharia Química, Universidade Federaldo Rio Grande do Norte. p. 126. Natal 2009.

MARTINS, C. R.; FARIAS, R. de M. Produção de alimentos x desperdício: Tipos, causas e como re-duzir perdas na produção agrícola-Revisão. Revista da FZVA, v. 9, n. 1, 2002.

SANTOS, F.A. et al. Análise qualitativa de polpas congeladas de frutas, produzidas pela SUFRUTS,MA. Hig. Alim., v. 18, n. 119, p. 18-22, 2004.

SPECK, M. L. (Ed.).Compendium of methods for the microbiological examination of food.2 ed.Washington: American Public Health Association, 1976.11Revista Semiárido De Visu, Petrolina, v. 6, n. 1, p. 4-11, 2018

Published

2018-04-30

How to Cite

ARAÚJO , Érica C. O. N. de .; ALVES , J. E. de A. .; MARQUES , L. F. . Evaluation of quality parameters of Frozen fruit pulpes marketed in the city of Salgueiro-PE. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 6, n. 1, p. 4–11, 2018. DOI: 10.31416/rsdv.v6i1.117. Disponível em: https://revistas.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/117. Acesso em: 16 may. 2024.