Cultivo do Cogumelo Pleurotus Djamor por meio de Biomassa Remanescente em Ambientes de Sucessão Agroecológica

Authors

  • Jan Clefferson Costa de Freitas Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Karen Nobre Krull Universidade Federal de São Carlos, Analista de Projetos Ambientais na Fundação de Tecnologias Florestais e Agroprocessamento
  • Renato Gomes Belo Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.31416/cacto.v3i2.590

Keywords:

Visionary Art, Philosophical Aesthetics, Consciential Expansion, Experimental Phenomenology, Psychedelic Philosophy

Abstract

To relate the expanded states of perception to the aesthetic activity from a philosophical analysis of the psychedelic writings of Aldous Huxley compiled in the work Moksha and the ideas presented by Laurence Caruana in the Manifesto of Visionary Art. To present the ecstatic experience as the generating principle of the creative movement of visionary artists. Analyse how the ecstatic and oneiric phenomena can give access to the metaphysical worlds. Describe how the transfiguration of the suprasensible elements into sensible forms is achieved through creative action. To determine to what extent the extraordinary processes of consciousness, whether achieved spontaneously or induced by the most diverse methodologies, are presented as experiences that are indispensable to the creation of visionary art.

Author Biographies

Jan Clefferson Costa de Freitas, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduado, Mestre, Doutor e Pós-Doutorando em Filosofia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Membro da Rede de Grupos de Agroecologia do Brasil, e-mail: jancleffersonphil@gmail.com

Karen Nobre Krull, Universidade Federal de São Carlos, Analista de Projetos Ambientais na Fundação de Tecnologias Florestais e Agroprocessamento

Graduada em Agroecologia pela Universidade Federal de São Carlos, Analista de Projetos Ambientais na Fundação de Tecnologias Florestais e Agroprocessamento

Renato Gomes Belo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduando em Gestão de Cooperativas pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Membro da Rede de Grupos de Agroecologia do Brasil

References

ALTIERI, Miguel Angel. Agroecology: the Science of Sustainable Agriculture. Rugby: Practical Action Publishing, 1994.

ANDRADE, Fernanda Maria Coutinho de. Caderno dos Microrganismos Eficientes (E.M.): Instruções Práticas sobre uso Ecológico e Social do EM. 3. Ed. Viçosa: UFV, IPPDS, 2020.

CHANG, Shu-Ting.; MILES, Philip Giltner. Mushrooms: Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact. Florida: CRC Press, 2004.

GLIESSMAN, Stephen Richard. Agroecologia: Procesos Ecológicos en Agricultura Sostenible. Turrialba: Catie, 2002.

MARTINS, Olívia Gomes. Substrato Exaurido de Cogumelos para Produção de Mudas Florestais. 2022. 78 pp. Tese de Doutorado em Ciências Agronômicas. Universidade Estadual Paulista. Campus de Botucatu. Defendida em 01 de dezembro de 2022.

CORRÊA NETO, Nelson Eduardo; MESSERSCHIMIDT, Namastê Maranhão; STENBOCK, Walter (Et al.). Agroflorestando o Mundo de Facão a Trator. Barra do Turvo: Petrobrás Ambiental, 2016.

PRIMAVESI, Ana Maria. Manual do Solo Vivo: Solo sadio, Planta Sadia, Ser Humano Sadio. São Paulo: Expressão Popular, 2016.

SHELDRAKE, Merlin. Entangled Life: how Fungi make our Worlds, change our Minds, and shape our Futures. New York: Random House Trade, 2021.

SILVA, Rafael Rodrigues da. Como Cultivar Cogumelos Comestíveis e Medicinais em Substrato de Serragem. Santa Catarina: Tubarão Editora, 2023.

STAMETS, Paul. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. California: Ten Speed Press, 2000.

STAMETS, Paul. Mycelium Running: how Mushrooms can help save the World. California: Ten Speed Press, 2005.

Published

2023-09-22

Issue

Section

Relatos de Experiência